האם העובדים של פרנס טלקום מתאבדים בהמוניהם בגלל לחץ בלתי פוסק להתייעל, לקצץ ולהשתנות?
המשבר הכלכלי העולמי תפס את הצרפתים בעיצומו של שינוי הדרגתי בכלכלה ומתח מתגבר בין שימור הישן, הריכוזי והסוציאליסטי לבין מגמות הפרטה, ייעול ותחרותיות. עם פרוץ המשבר, ההמון הצרפתי הגיב בכמה גלי הפגנות ושביתות גדולים שהעבירו מסר נחרץ לנשיא הקפיטליסטי סרקוזי שבתמורה האט מעט את הקצב של יישום תוכניותיו הכלכליות. למזלה של צרפת, המשק הריכוזי והכבד שלה הגיב באיטיות גם למשבר ועד עכשיו הצרפתי הממוצע סבל פחות מהאמריקאי, הבריטי או הגרמני. מצד שני, הקיצוצים, הפחד והפיטורים לא פסחו לגמרי על הכלכלה הצרפתית.
מוקדם יותר השנה, דווח על מספר מקרים בהם עובדים כלאו מנהלים למספר שעות במחאה על כוונות לבצע צמצומים או פיטורים במקום העבודה שלהם. כעת מסתבר שהעובדים הממורמרים מזיקים כנראה גם לעצמם: לפי דיווח באתר ה-BBC, שר העבודה הצרפתי יתחיל בבירור טעונת לפיהן לחץ להתייעלות וחשש מפיטורים גרם לגל התאבדויות בענקת התקשורת הצרפתית פרנס טלקום. לפי הדיווחים, מאז תחילת 2008 התאבדו בחברה הצרפתית 23 עובדים. האחרונה שבהם, אישה בת 32, התאבדה בקפיצה ממשרדי החברה בפריז ביום שישי האחרון.
חברת הטלפונים שהופרטה כבר ב-1998, עוברת בשנים האחרונות מהלך קשה של קיצוצים, ארגון מחדש ובעיקר פיטוריים המוניים – 40 אלף משרות כבר קוצצו מאז ההפרטה. העובדים טוענים כי הלחץ הבלתי פוסק מצד ההנהלה מעיק מאוד על העובדים, בפרט הוותיקים יותר החשים באיום מתמיד. הנהלת החברה טוענת שמקרב כ-100,000 עובדים, שיעור התאבדות כזה אינו גבוה סטטיסטית מהמצופה. לפי ה-BBC, שיעור ההתאבדות בצרפת עומד על 26 מקרים לכל 100,000 גברים ו-9 מקרים לכל 100,000 נשים. מצד שני, קהל העובדים בפרנס טלקום אינו בדיוק אוכלוסייה מועדת לפורענות בכל יתר הפרמטרים האישיותיים שנקשרו מחקרית להתאבדות.
לחץ קיצוצים קטלני או תופעה סטטיסטית חסרת משמעות? האמת נחה כנראה אי שם באמצע. והפתרון? פרנס טלקום תעסיק יותר יועצים ארגוניים שיקלו על העובדים להסכין עם השינויים. לא משהו שאנחנו כאן באתר יכולים להתנגד לו.
(מושיק)
עדכון:
גם אורה עריף מרשימות פרסמה פוסט מעניין בדיוק באותו נושא. היא מפנה לכתבה של הליברסיון בנושא ומעבר לויכוח המעניין כשלעצמו על שיעור ההתאבדויות, משמעותו ועל תנאי העבודה בפרנס טלקום (שהגיע כבר גם לערך הצרפתי של החברה בויקיפדיה) מאלף לנסות ולקרוא את מאות הטוקבקים לידיעה. הנסיון להשוות את איכות הדיון שהתפתח שם לכל דיון ממוצע בתגובות לידיעות באתרים ישראלים, כל כך מביך ומייאש שבאמת בא למות.
רונית
14 ספט 2009מביש? מייאש?
אין לי מושג על מה את מדברת.
איך באמת אומרים טוקבק בצרפתית? (ובעברית איך?)